Dementie is een veelvoorkomende aandoening die vooral voorkomt bij ouderen. Het is een ziekte die het geheugen, het denkvermogen en het gedrag aantast. Wat is dementie precies en hoe kun je hier het beste mee omgaan? In deze blog geven we je tips voor het omgaan met dementie, zodat je jouw dierbare met beginnende dementie zo goed mogelijk kunt ondersteunen.

De signalen van beginnende dementie

Voordat we ingaan op de tips voor het omgaan met dementie, is het belangrijk om te weten wat dementie precies is. Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes waarbij de hersenen worden aangetast. Dit kan leiden tot problemen met het geheugen, het denkvermogen en het gedrag. Bij beginnende dementie zijn deze symptomen nog mild en kan de persoon in kwestie nog redelijk zelfstandig functioneren. Toch kunnen er al wel signalen zijn die wijzen op beginnende dementie, zoals vergeetachtigheid, moeite met plannen en organiseren, veranderingen in gedrag en moeite met het vinden van de juiste woorden.

Tip 1: Blijf in contact

Wanneer je merkt dat een dierbare beginnende dementie heeft, is het belangrijk om in contact te blijven. Dit kan betekenen dat je vaker langsgaat, maar ook dat je regelmatig belt of een kaartje stuurt. Door in contact te blijven, voelt de persoon zich niet alleen en kan hij of zij zich gesteund voelen. Ook kun je op deze manier goed in de gaten houden hoe het gaat en eventuele veranderingen opmerken.

Tip 2: Bied structuur en houvast

Mensen met beginnende dementie hebben vaak moeite met het behouden van structuur en overzicht. Het is daarom belangrijk om structuur en houvast te bieden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een vaste dagindeling te maken, belangrijke afspraken op te schrijven en herinneringen te geven. Ook kun je helpen met dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen of koken. Dit geeft de persoon met beginnende dementie een gevoel van controle en kan frustraties voorkomen.

Tip 3: Zorg goed voor jezelf

Het is niet alleen belangrijk om goed voor de persoon met beginnende dementie te zorgen, maar ook voor jezelf. Het kan zwaar en emotioneel belastend zijn om een dierbare met dementie te zien veranderen. Zorg daarom goed voor jezelf en neem regelmatig rust. Praat ook over je gevoelens met anderen en vraag om hulp wanneer dat nodig is. Zo kun je er beter zijn voor je dierbare en voorkom je dat je zelf overbelast raakt.

Het omgaan met dementie is niet altijd makkelijk, maar met deze tips kun je jouw dierbare met beginnende dementie zo goed mogelijk ondersteunen. Vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen en om hulp te vragen wanneer dat nodig is.